Vítejte, přihlášení
Sklokeramické desky s indukčním ohřevem jsou stále častěji využívány jako zdroj tepla, jak v domácích tak profesionálních kuchyních. Výhodou indukční desky je především snížení tepelných ztrát a tím i snížení nákladů na vaření. Indukční deska pracuje na principu zákona o elektromagnetické indukci a dochází tak k ohřevu přímo dna kovového nádobí. U běžné sklokeramické desky s ohřevem pomocí topné spirály se nejdříve ohřívá plotýnka, která pak předává teplo nádobí. Aby tento princip fungoval je potřeba správně zvolit nádobí, které k vaření použijete.
Jak již bylo zmíněno indukční deska využívá principu zákona o elektromagnetické indukci. Jak to tedy vypadá v praxi? Pokud vodičem prochází střídavý proud, vzniká v jeho okolí elektromagnetické pole. Pokud je v tomto poli jiný vodič, indukuje se v něm elektrické napětí. Pokud vodič nahradíme vodivou plochou (v tomto případě dno nádobí) bude v této ploše vznikat napětí, které se ihned uzavírá a tvoří takzvané vířivé proudy. Vznik výřivých proudů má za následek že se dno nádobí začne ohřívat.
Pod plotýnkou indukční desky jsou umístěny cívky, které jsou při vaření napájeny střídavým napětím o frekvenci 25 až 35kHz. V okolí cívek tedy vzniká silné magnetické pole, které způsobí velmi rychlý ohřev kovových předmětů, které jsou do tohoto pole vloženy.
Hlavní výhodou vaření na indukční desce je především vysoká účinnost a rychlost ohřevu. Ztráty v samotné elektronice a indukčních cívkách jsou cca 10%, z toho tedy vyplývá že zhruba 90% elektrické energie je využito k ohřevu. Vaření je výrazně rychlejší a úspornější.
Největší nevýhodou vaření na indukci je nutnost výběru správného nádobí na indukci. Je nutné vybírat takové nádobí, které je vyrobeno z vodivého a zmagnetizovatelného materiálu.
Z výše popsaného principu indukční desky je zřejmé že je potřeba použít nádobí, které se ohřívá působením magnetického pole, to znamená že k výrobě nádobí vhodného na indukci musí být použitý vodivý a zmagnetizovatelný materiál, tj. především železo. V žádném případě tedy není možné použít hliníkové, skleněné, nebo teflonové nádobí.
Pro úspěšné vaření na indukci je také potřeba zajistit, aby dno nádobí bylo co nejblíže plotýnky a tím i indukčních cívek. Při výběru nádobí na indukci si proto zkontrolujte že dno je rovné, nebo jen mírně prohnuté a dobře přiléhá k plotýnce. Více o dnu nádobí si můžete přečíst zde.
Odpověď zní jednoznačně ANO. Pojmem litina se označuje slitina železa a uhlíku, kde obsah železa je kolem 98%. Díky tomu je litinové nádobí velmi vhodné pro vaření na indukci. I podmínku tvaru dna splňuje většina výrobků SKEPPSHULT. Litina také velmi dobře vede teplo. V detailním popisu každého výrobku navíc naleznete přehlednou tabulku, ve které je uvedeno pro jaké typy ohřevu je konkrétní výrobek vhodný. V nabídce firmy SKEPPSHULT najdete mnoho typů hrnců na indukci, pánví na indukci i dalšího nádobí vhodného pro vaření na indukční desce.
Jako u všeho platí že i indukční plotna musí být kvalitní aby dobře sloužila. Pokud má indukční deska dostatečný výkon, prohřeje spolehlivě i nádobí, které nemá zcela ideální tvar dna. Málo výkonné a levné náhražky nemusí dobře fungovat, ikdyž je zvoleno správné nádobí na indukci.